Eighties-nostalgie (XXXV): Paul Hardcastle

De secretaris verwonderde zich in the eighties over een aantal componisten/ muzikanten waar een licht mysterieuze zweem omheen zat, omdat ze de publiciteit (enigszins) schuwden. Het was de tijd van Toppop, Countdown en bovenal MTV, dus de meeste artiesten waren snel bekend van gezicht. Bekende onbekenden destijds waren bijvoorbeeld Mike Oldfield en Alan Parsons Project, waar muziek duidelijk prevaleerde boven de personages. In de schaduw van deze grootheden was daar midden jaren ’80 plotseling de Brit Paul Hardcastle.

Sommigen uit die beeldbuis-tijd zullen zich zijn naam vast niet meer herinneren, maar de videoclip van zijn hit ’19’ kan onmogelijk aan hen voorbij zijn gegaan. Het laat beelden zien van een televisiedocumentaire over veteranen uit de Vietnamoorlog die leden aan PTSS. Door de dansbare samples die Hardcastle eraan heeft toegevoegd, laat het nummer een ambigu gevoel achter. De titel ’19’ refereert aan de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog.

Van een heel ander -en vrolijker- kaliber is het uiterst swingende ‘Don’t waste my time’ uit 1986. Analoog aan Mike Oldfield betrok Hardcastle een talentvolle zangeres hierbij, in dit geval Carol Kenyon. Het is een typisch product van die heerlijke synthpop jaren waar de secretaris zich bij tijd en wijle nog aan laaft. Het heuglijke nieuws hierbij is dat Paul Hardcastle in eigen persoon op het podium te bewonderen is en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Zijn ingestudeerde pasjes zijn een lust voor het oog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s