iA Writer 4: schrijven zoals schrijven is bedoeld

Waarschijnlijk heeft u vandaag of deze week MS Word gebruikt. Misschien heeft u zich afgevraagd wat er in godsnaam met het document gebeurde toen u een afbeelding verplaatste of een tabel invoegde.

Hét tekstverwerkingsprogramma wordt gebruikt door veel mensen. We weten ook niet beter. Er zijn nu eenmaal weinig breed geaccepteerde alternatieven. Word is zo beroerd nog niet als je het vaak gebruikt en behendig bent met ‘stijlen’, het blijft echter behelpen.

Schrijven zoals schrijven is bedoeld
Maar: er is hoop! Sinds een paar dagen is er de nieuwste versie van de app iA Writer Pro. In 2010 lanceerde Information Architects uit Zürich Writer voor de iPad. De app ontwikkelde naar iA Writer Pro (die kwam in 2013 op de markt), hierin werden de eerste stappen naar de huidige versie 4 gezet.
Het doel van de app: ‘een teksteditor die zorgt voor een heldere en eenvoudige schrijfomgeving waarin tekst als tekst behandeld wordt en die het schrijven tot een genot maakt.’

Oliver Reichenstein van iA bekostigde zijn studie filosofie door het geven van MS Word-trainingen. Dit is vermoedelijk de reden waarom de app zo fijn is om mee te werken. Zijn bureau zorgde er ook voor dat gerenommeerde kranten als The Guardian en Die Zeit online prettig leesbare kranten werden. Ze weten dus precies wat de gebruiker nodig heeft en, vooral, wat niet.

‘Laat de versiering achterwege’ 1
Wat is er dan zo goed aan die app?
Zie het als een typemachine met een leeg vel papier. Je typt en de tekst verschijnt, een kopje, cursief, bullets, krijg je via de toetsen, zonder muisklik dus.
De app is geschreven in Markdown, een programmeertaal die gebaseerd is op tags. Wikipedia is er ook mee gebouwd. Een groot voordeel is dat je maar een lettertype kunt gebruiken. De Nitti Light, een monospace letter die heel prettig leest (ontworpen door Pieter van Rosmalen).

De update naar versie 4 van afgelopen vrijdag heeft twee belangrijke toevoegingen die Word wel ‘ns van de troon zou kunnen stoten:

  • In deze versie kun je heel makkelijk afbeeldingen en tabellen importeren en embedden. Dit werkt veel handiger dan in Word.
  • Daarnaast voeg je tekstblokken toe door een eenvoudige tag als /hoofdstuk1.txt. Hoofdstuk 1 heeft 1200 woorden en bevat afbeeldingen en tabellen maar voeg je met een simpele regel toe. Zo verschijnt een complete roman in 10 tags direct in je document (zie video).

Gebruikers van WordPress (zoals NUtblog), kunnen vanuit iA Writer gemakkelijk tekst exporteren naar het blogplatform. Net geprobeerd, werkt prima. Exporteren gaat trouwens ook naar PDF, HTML en … Word.
Schrijven dus zoals schrijven is bedoeld.

iA Writer Pro is o.a. beschikbaar voor Mac (€ 9,99), iOS (€ 3,99) en Android (gratis).

(Afbeelding: npr.org – Melissa Sweet)


  1. Citaat van Ernest Hemingway (‘Cut Out the Ornamentation’) 

Een gedachte over “iA Writer 4: schrijven zoals schrijven is bedoeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s