NUtblogs statistische balans eind 2016

Editie nummer 7 alweer van de jaarlijkse statistische balans van NUtblog op de laatste dag van het jaar. Waar menig Nederlander zijn neus te goed doet aan de geur van oliebollen, zo stopt de secretaris de zijne op 31 december in de trends en feitjes van het inmiddels ruim achtenhalf jaar oude NUtblog. Een decennium viering komt zo zoetjes aan in zicht…..

De cijfermatige afdronk van 2016 is prima en hoopgevend: het NUtblog behaalde daarin het fraaie aantal van bijna 25.000 hits, de meeste sinds 2012. Het gloriejaar 2011 (met meer dan 66.000 hits) zal, ondanks de immer golvende literaire ambities, wel ongeëvenaard blijven, maar met circa 50 hits per dag speelt het NUtblog een aardig deuntje mee. Zeker als we naar het overall totaal kijken van 276.000 hits.

ducrot
Maarten Ducrot

Kijken we naar specifieke blogs, dan is 2016 vooral het jaar van ‘Étape 16: naar huis’, een blog uit de Tour de France reeks die de beschermheer dit jaar weer uit zijn laptop wist te peuren. Kennelijk wilde elke wielerfan weten waarom Maarten Ducrot de Tour had verlaten. Het voedt de aanname dat er over wielercommentatoren net zoveel gesproken wordt als over de renners zelf. Het NUtblog explodeerde op de bewuste dag door de 1.622 hits, een overall record!

‘Étape 16: naar huis’ is daarmee meteen de meest gelezen blog aller tijden, samen met de altijd nog populaire Dubbelgangers-aflevering over Ernst (Erik van Trommel) en Rob Fruithof, dat al uit maart 2009 stamt! Beide verzamelden zo’n 6.000 hits. Een goede derde is ‘Het prachtige gedicht Tijd van Rutger Kopland’ met circa 4.000 hits. En als de voortekenen niet bedriegen, kan dit blog nog wel eens een gooi gaan doen naar de eerste plaats, want het is doorgaans de meest gelezen bijdrage. Deze drie blogs vormden overigens – niet echt verrassend- ook de top 3 van 2016.

In 2016 rolden er, inclusief deze afsluiting, 71 blogs uit de digitale pen en dat zijn er iets meer dan vorig jaar. De frequentie bereikt niet meer het niveau uit de hoogtijdagen, maar er zit gelukkig nog genoeg continuïteit in. En laten we de kwaliteit niet vergeten, ofschoon daar eeuwig over gediscussieerd kan worden. Met name de Voorzitter liet dit jaar zich van zijn inhoudelijk sterke kant zien.

bouman.jpg
Kea Bouman

Grappig is voorts dat NUtblog ook te maken heeft met seizoensinvloeden: in de zomermaanden worden, naast de Tour de France bijdragen, de blogs over de Quechua tent en het Hornbach gordijn (beiden uit 2010 alweer) vaker bezocht, net zoals die over het Nederlandse Grand Slam van Kea Bouman tijdens Wimbledon of Roland Garros. Deze laatste bijdrage behaalde in 2016 het respectabele aantal van 212 hits trouwens en stond zo nog net in de top 10 van het afgelopen jaar.

Helemaal bont maken sommige zoektermen het: zo werden we dit jaar gevonden via ‘hoe poepen wielrenners’, ‘volkskrant magazine niet ontvangen’ en ‘waar zit Adidas in vroeger Joegoslavië’. Hoe dan ook, de heren van het NUtblog zijn blij om wie dan ook via welke weg dan ook te ontvangen. Graag tot volgend jaar en bedankt voor uw bezoek!

(Hoofdafbeelding: antiquesportsbooks.com)

3 gedachtes over “NUtblogs statistische balans eind 2016

  1. Dank secretaris voor de beschrijvende rekensommetjes, een mooi resultaat.
    Dank voor het NUt-tigen en volgend jaar blijf ik fanatiek lezer van jullie blog.

  2. Mooi dat we weer omhoog gaan qua hits. Het aantal overledenen het afgelopen jaar zal ook hebben bijgedragen aan de derde plaats voor ‘Het prachtige gedicht Tijd van Rutger Kopland’ …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s