ralph-fiennes-in-grand-budapest-hotel

De hotelmens

Ter gelegenheid van de uitgave ‘Hotelmens’ van Joseph Roth, staan we stil bij het hotel als verblijfplek. De Voorzitter voelt zich soms meer dan thuis in een hotel, terwijl de Secretaris nog steeds lijdt aan een soort van ‘hotelfobie’. Ze stellen elkaar een aantal vragen om de hotelmysteries enigszins te ontrafelen.

Hotelgasten
Maar eerst een korte introductie met een gedicht van Remco Campert:

misschien schrijf ik een ode aan mijn jas
die even vaak op hotelbedden ligt als ik

Zoals je in je jas kunt wonen, zijn er ook mensen die in hotels kunnen wonen. Dat zijn mensen van allerlei pluimage. Opvallend is dat daar veel schrijvers bij zijn. En wonen wil ik hier definiëren als minstens een maand of langer. Joseph Roth was een bekende hotelbewoner. Van de grote Nederlandse schrijvers weet ik eigenlijk niet of zij langer in hotels woonden. Wel kennen we Bob den Uyl die een een ambivalente relatie had met reizen en hotels.

Joseph Roth
Joseph Roth

Een lijstje met de meest opvallende en historische hotelverblijven van schrijvers en artiesten:

  • zanger Leonard Cohen woonde ongeveer een jaar in een budget-hotel in Mumbai;
  • de Duitse zanger Udo Lindenberg woont al ruim twintig jaar in een Hamburgs hotel;
  • John Lennon en Yoko Ono verbleven in 1969 in verschillende hotels tijdens hun ‘Bed-Ins’;
  • de fado-zangeres Maria Alice woonde, na de dood van haar echtgenoot, bijna 40 jaar in Hotel Internacional in Lissabon;
  • Oscar Wilde stierf, in ballingschap in een Parijs hotel;
  • kunstenaar Oskar Kokoschka verbleef een aanzienlijke periode in The Savoy in Londen;
  • schrijver Stefan Zweig verbleef langere periodes in verschillende hotels (zie de film The Grand Budapest Hotel)

De vragen
Secretaris, wat was je eerste hotelbezoek en je meest recente?
Mijn eerste hotelbezoek herinner ik me niet meer. Als ik als kind in een hotel ben geweest, zal het vast een spannende en leuke ervaring zijn geweest. De laatste ervaring was een aantal jaar geleden in Soest, maar omdat ik toen zeer slecht in mijn vel zat, is mijn ervaring niet echt representatief.

Waar had je je eerste slechte hotelervaring?
Een slechte hotelervaring die ik me goed herinner, was in Leeuwarden tijdens mijn tweede baan. Ik moest de volgende dag een aantal interviews afnemen, dus was alvast de avond ervoor naar Leeuwarden afgereisd. Om mijn werkgever niet op kosten te jagen, had ik een vrij eenvoudig hotel uitgekozen. Het werd een rampzalig verblijf. Het was voor het eerst dat ik alleen in een hotel verbleef, waardoor ik zo onwennig en alert was dat ik de slaap totaal niet kon vatten. Bovendien was het gebouw zeer matig geïsoleerd, zodat ik elk wc-bezoek van de andere gasten via de leidingen kon horen. Ik zag elk kwartier op de klok. De volgende dag zat ik bijna te kotsen aan het ontbijt van moeheid. Hoe ik uiteindelijk de interviews tot een goed einde wist te brengen, is me tot op de dag van vandaag een raadsel.

hopper_hotel_lobby
Edward Hopper, Hotel Lobby (1943)

Waar had je je eerste memorabele hotelervaring?
Ondanks al mijn genuil over de hotelbranche heb ik wel degelijk enkele goede ervaringen. In 2009 verbleef ik met mijn eega in hotel Lindner in Düsseldorf. Uitstekend eten (zie hier de recensie), comfortabele bedden en toegewijd personeel. Bovendien zeer interessant om alle zakenlui te observeren die vanwege de Messe aanwezig waren.

Verder terug in de tijd herinner ik me een verblijf in een hotel in Ootmarsum. Mijn vrouw en ik vierden daar oud en nieuw. Tijdens het diner raakten we aan de praat met een opticien uit onze woonplaats, waar ik sindsdien mijn brillen koop. Na de jaarwisseling gaf de overgebleven barman aan de opticien en ons een aantal rondjes weg, hetgeen de stemming flink opschroefde. Deze spontane ontmoetingen maakten het wel tot een bijzondere ervaring.

Voorzitter, ik begrijp dat jij je in een hotel soms meer thuis kunt voelen dan thuis. Waar zit hem dat in?

Gek genoeg komt er met een hotelverblijf vaak een soort rust over me. Even de dwangneuroses los laten. Hoewel ik me kan voorstellen dat deze vanzelf terugkeren als je langer in het hotel verblijft en de kamer als je eigen huis gaat aanvoelen.
Een hotel heeft het voordeel dat je zelf niet hoeft te koken, voor je was hoeft te zorgen en er voor je kamer wordt gezorgd. Hoewel dat ook niet altijd ideaal is …
Ik kan me dus wel vinden in de voorkeuren van Joseph Roth en andere artiesten. Je hebt geen futiele afleidingen die voor veel schrijvers funest kunnen zijn. En er is even tijd om weg te zijn van alles, er even ‘niet te zijn’.
Overigens kan die voorkeur van schrijvers en artiesten voor hotels zomaar met de constante nabijheid van een bar te maken hebben …

The Shining
Jack Nicholson in The Shining

Joseph Roth beschouwde het hotelpersoneel welhaast als zijn vrienden. Raak jij in deze digitale tijd nog wel eens aan de praat met een ober of receptionist?

Ik moet je teleurstellen, het blijft bij het uitwisselen van vriendelijkheden en af en toe een kort gesprek. Bovendien ben ik niet iemand die urenlang uitweidt over wereldthema’s met de barman.
De anonimiteit van een hotel trekt mij ook wel aan, het vluchtige. Stel dat het personeel je elke dag je favoriete krant zou brengen, ik weet het niet …

Is er een bepaald land dat qua hotelervaring jouw voorkeur geniet?

De hoffelijkheid en een bepaalde ingetogenheid van het meeste hotelpersoneel bij onze oosterburen heeft wel mijn voorkeur. Hoewel daar ook uitzonderingen tussen zitten.
Een verschrikkelijke ervaring onlangs in Arnhem heeft die voorkeur maar weer ‘ns bevestigd …

Tot slot
‘Heeft u nog iets gebruikt uit de minibar, meneer?’
‘Nee, die nootjes waren toch gratis?’

(Afbeeldingen: culturenorthernireland.org, spectator.co.uk, wikiart.org en ktismatics.files.wordpress.com)

2 gedachtes over “De hotelmens

  1. Komt het de heren bekend voor of zijn zij zich ervan bewust dat ongeacht hoeveel kamers een hotel heeft, de kerel die om 5 uur ’s morgens zijn auto start, altijd onder hun raam staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s