Stem mee voor de openbare WC

De trouwe lezer weet dat het onderwerp ‘toiletbezoek’ de secretaris niet onberoerd laat. Het toeval wil dat hij deze week tegen een oproep aanliep van de Maag Lever en Darm Stichting (MLDS). Samen met enkele patiëntenverenigingen ijvert de MLDS voor meer toegankelijke toiletten voor buikpatiënten. Met zoveel mogelijk steunbetuigingen kunnen ze het gesprek aangaan met winkelketens, horecaondernemingen, bedrijven en overheden.

De secretaris kan zich hier volledig achter scharen, maar niet alleen vanwege medisch-inhoudelijke motivaties. Ook voor wie met kleine kinderen door een stad struint, wat op zich al geen sinecure is, merkt dat er in ons eigen land een groot tekort is aan plekken voor de hoge nood. Daarnaast staan we natuurlijk voor schut richting buitenlanders met die gruwelijke bordjes ‘consumptie verplicht’ bij het gebruiken van een WC van een willekeurige winkel of horeca-gelegenheid.

In Duitsland doen ze hier helemaal niet moeilijk over. Openbare toiletten genoeg en sommige daarvan zijn zelfs een kleine lust voor het oog (en logischerwijs ook voor de blaas), ofschoon de secretaris begrijpt dat men bij een fikse aandrang hier geen aandacht voor heeft. Onderstaand plaatje schoot hij in de zomer van 2015 in Trier, in het Zuidelijke deel van de stad bij de Palastgarden. De secretaris had toen al een blog over dit onderwerp in gedachten en dankzij de huidige oproep van de MLDS komt het er eindelijk van!

Stemt u mee? Dit kan via: http://www.waarkaniknaardewc.nl

20150814_171316
Openbare WC bij de Palastgarden in Trier

4 gedachtes over “Stem mee voor de openbare WC

  1. Waarde Secretaris, hoewel we uw sympathieke oproep met darm en ziel steunen en hoewel uw zinsconstructie ‘een kleine lust (…) voor de blaas’ wellicht nadere aandacht verdient, noopt tijdgebrek ons ons te beperken tot een ietwat associatieve reactie op uw opmerking dat bij onze Oosterburen naar harte lust gezeken en gescheten kan worden. Waarbij we het oorlogsverleden buiten beschouwing willen laten, zelfs al biedt de term ‘bruinhemden’ aanknopingspunten om op het scherpst van de snede en op de schijtslijn tussen verleden en heden van leer te trekken. Nee, dat is Vergangenheit, we zullen hier niet stilstaan bij de historische remsporen die zij als buren in onze collectieve, inmiddels vergeelde onderbroek hebben achtergelaten. Waar wij op willen wijzen, is het gegeven dat onze Germaanse buren weliswaar toiletbezoek vaak gratis aanbieden, maar ondertussen wel tol gaan heffen op een reeks verbindingswegen. Dus lang voordat u en wij lustig onze uitwerpselen ins Reich hinterlassen können, hebben ze ons al uitermate gründlich beroofd en te kakken gezet. Immers, pecunia non olet.

    1. Geachte Loopjongen, ik heb een aantal dagen moeten bijkomen van uw reactie, want zulks een uitweiding lag me zwaar op de maag. Men maakt u de pis zeker niet lauw. Jammer dat u de tol en het toilet niet helemaal kunt scheiten, uh..ik bedoel scheiden. Ik bespeur nog behoorlijk wat walging jegens onze sympathieke oosterburen. Het lijkt u bijna de strot uit te komen, in plaats van dat het netjes van onderen een weg naar buiten vindt. Ik stel voor dat u zich niet zo druk maakt, maar natuurlijk wel gewoon druk maakt.

  2. Loopjongen veronderstelt op grappige wijze maar lichtelijk ten onrechte een causaal verband tussen tolheffing en gratis wc’s in der Heimat. Doetinchem is gelukkig een verademing en lucht in dit verband op ten opzichte van bijvoorbeeld Oss. Alleen diens centrummanager kan de pot op. De gedachte ontbreekt daar ten enenmale dat mest is als geld; het is alleen goed als het wordt verspreid.
    Ik groeide op met drie zusters. Zo heb ik leren dansen – wachtend voor het toilet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s