Terugkeer van de tragiek (3): blaming en shaming in het ziekenhuis

De ziekenhuiswereld werd een tijd terug opgeschrikt door een tragische misser bij het Tergooi ziekenhuis, waar een jonge hockeyer door nalatig handelen overleed. Een verschrikkelijk treurige gebeurtenis die door de leeftijd van het slachtoffer en het duidelijk in gebreke blijven van de betrokken zorgverleners extra veel impact heeft. Inmiddels heeft de medisch eindverantwoordelijke een waarschuwing gekregen van het tuchtcollege.

Zulk soort incidenten komen in Nederland helaas vaker voor, maar niettemin staat de Nederlandse gezondheidszorg op een hoog niveau. Dit is tegelijkertijd ook een probleem: we accepteren het nauwelijks meer dat er iemand door een tekort schieten van het medisch handelen komt te overlijden. En met ‘we’ heeft de secretaris het niet over familie en vrienden, want die hebben uiteraard te kampen met een groot verdriet. Maar media, (pseudo-)deskundigen en andere lieden weten meteen wat er aan de hand is en wie schuldig is. Om nog maar te zwijgen van de bedenkelijke organisatie SIN-NL (Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid Nederland) die een heuse schandpaal in de lucht houdt en meer bezig lijkt te zijn met de ‘daders’ dan de slachtoffers, zoals hun naam suggereert.

gz
Bron: Medischcontact.nl

De secretaris werkt inmiddels ruim 12 jaar in een ziekenhuis en ziet van nabij met wat voor passie en doorzettingsvermogen het merendeel van de zorgverleners hun werk doet. En stel je eens voor als je zelf betrokken zou raken bij een incident in de patiëntenzorg: dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Veel verpleegkundigen en artsen zullen situaties kennen die ze graag over zouden willen kunnen doen.

Uiteraard is het belangrijk dat men lering trekt en melding doet: intern of ook bij de inspectie, als dit na analyse noodzakelijk blijkt. Maar de secretaris vermoedt dat juist door de dreiging van blaming en shaming van (sociale) media, men als een kat in het nauw rare sprongen gaat maken. Mede daardoor krijgen we soms rare berichten, zoals ook in deze zaak, over doofpotten en zwijggeld.

Helaas zullen er altijd mensen ons onnodig ontglippen in een ziekenhuis, zoals in het verkeer weggebruikers verkeerde manoeuvres kunnen maken met fatale gevolgen voor een ander. In het overgrote deel van de gevallen zal de veroorzaker de schuld bij zichzelf zoeken, en dit kan een levenslang knagend gevoel zijn. De rechter wordt uiteraard geacht een oordeel te vellen, maar laat de rest van Nederland zich daar alsjeblieft verre van houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s