i_am_belfast

In de hoofdrol: de stad

Een stad de hoofdpersoon van je film maken, dat vereist moed.
Mark Cousins, Noord-Iers filmregisseur, is een man met een oorspronkelijke blik én een man met moed. Zijn 15-delige (!) The Story of Film: An Odyssee (2011) documentaire oogstte veel bewondering omdat Cousins ons hierin het ongebaande pad van het filmvak toont.

De stadssymfonie – ongekend filmgenre
Cousins’ onafhankelijkheid (hij financiert zijn films grotendeels zelf) geeft zijn oorspronkelijke blik de ruimte.
Zijn films zijn onorthodox omdat dat ook zijn manier van werken is. Op onderzoek voor zijn docu-fictie I Am Belfast liep hij bijna alle straten door met een cameraatje. Hij weet dat dit de beste manier is om een plek te leren kennen, of opnieuw te leren kennen.
In de afgelopen twee jaar portretteerde de regisseur Belfast en Stockholm in twee ‘stadssymfonieën’.1

stockholm_my_love

I Am Belfast
Mark Cousins is geboren in Belfast, een stad met veel littekens en niet een plek waar je meteen aan denkt als filmlocatie.
Om de kijker deze stad te laten beleven neemt een tienduizend jaar oude dame de kijker aan de hand. Het is een tijdreis door Belfast; ‘Waar zijn we, is dit de Noordpool, zijn we in de wolken of op een ijsplaneet?’, vertelt ze terwijl we een immense zoutmijn zien. Prachtige introductie van de stad waar ook de Titanic werd gebouwd.

De dame laat ons de obscure hoekjes van Belfast zien, de haven en de achterstandswijken. De Troubles komen ook aan bod, de jarenlange strijd tussen de katholieken en de unionisten. Onvermijdelijk maar onnavolgbaar in beeld gebracht. Kleurrijke straatbeelden worden schilderijen; Rothko’s en Van Goghs.
In de laatste scène, terwijl Van Morrisons It’s All Right speelt, zien we de menselijke kant van de stad. Een oudere vrouw vergeet haar boodschappen bij de bushalte. Belfast, de oude dame, waakt over haar spullen terwijl de buschauffeur de passagiers vraagt of hij om mag keren. Dat mag.
We nemen afscheid van Belfast met een close-up van een traan.

Bij de opening van de film zegt de oude dame: ‘Let’s listen first, and then look, and then walk.’ Enfin, ervaar het zelf …

Stockholm My Love
Dan Stockholm, een ‘ondergewaardeerde stad in film’, volgens Cousins. In zijn eerste speelfilm volgen we architecte Alva Achebe (vertolkt door Neneh Cherry) die herstelt van een traumatische gebeurtenis. Tijdens haar wandelingen door de Zweedse hoofdstad ervaart de kijker stukje bij beetje wat ze heeft doorgemaakt. In de bijzondere stadsarchitectuur vindt zij troost en schoonheid. Het lopen door de Stockholm heeft een positief effect op Alva. ‘Steden zijn optimistisch en Stockholm wordt een veilige plek voor haar onaangename herinneringen,’ zegt Cousins hierover, ‘de stad helpt haar die te verwerken en verder te gaan.’

Filmmaker Robert Bresson (1901–1999) lijkt Cousins’ filmstijl te beïnvloeden. Hij filmde als een schilder; de kijker ziet een reeks veelzijdige beelden en construeert zelf het verhaal uit die beelden.
Het beeld, met het geluid, zijn als het orkest van de stadssymfonie. Net als voor I Am Belfast is Christopher Doyle de cameraman. Zijn Chinese alias betekent ‘als de wind’, wat daarmee wordt bedoeld ziet u in deze twee wonderlijke films.
De complete film heb ik nog niet gezien maar lijkt me de moeite waard. De trailer van Stockholm My Love is hieronder te bekijken, het is nog niet bekend of de film in Nederland uitkomt.

… het wordt trouwens tijd voor een stadssymfonie over Utrecht 📽

I Am Belfast (2015). Scenario: Mark Cousins, 84 min.
Stockholm My Love (2016). Scenario: Mark Cousins, Anita Oxburgh, 88 min.

Bronnen: cinemascandinavia.com, irishtimes.com, stockholmmylove.com en Wikipedia
(Afbeeldingen: justaplatform.com en indiewire.com)


  1. Deze dagen werd bekend dat Cousins een film over het artistieke werk van Orson Welles (1915–1985) gaat maken. Beatrice Welles, de dochter van de regisseur, en Michael Moore produceren de documentaire. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s