Eighties-nostalgie (XXXVII): Marc Almond

Er zijn artiesten die in verschillende muziek- en uiterlijke stijlen tot het grote publiek komen, waarvan David Bowie waarschijnlijk de bekendste exponent is. In de jaren ’80 was het echter Marc Almond die op dit front letterlijk een aardig deuntje meespeelde.

Velen kennen hem als onderdeel van het duo Soft Cell, dat in het begin van dat decennium een aantal hits scoorde. De bekendste hiervan is natuurlijk ‘Tainted love’ dat in 1981 tot de 5e plaats reikte in de top 40. De secretaris is minstens zo gecharmeerd van het ingetogen ‘Torch’, waarbij de bugel (of flügelhorn) het nummer een zeer karakteristiek geluid geeft.

Soft Cell bezong in die tijd onder meer de donkere kant van het nachtleven, waarin Almond zelf ook met een behoorlijke frequentie te vinden was. De song waarin dit wellicht het meest tot uitdrukking komt is ‘Bedsitter’. Wie kent niet de leegte na een nachtje flink doorhalen? “And now I’m all alone in bedsit land, my only home”.

Almond werkte ook samen met een bonte stoet aan artiesten. Sommigen zullen nog zijn plagerige duet ‘I feel love’ herinneren met Jimmy Sommerville: een antwoord op de homo-onvriendelijke uitlatingen van disco-diva Donna Summer. Begin 1989 haalde hij good old Gene Pitney uit de mottenballen om diens klassieker ‘Something’s gotten hold of my heart’ uit 1968 in een geslaagd nieuw jasje te steken. Uit die tijd stamt ook de commerciëlere hit ‘Tears run rings’.

marc-almond-sq-lst172695
Marc Almond in 2017. Bron: list.co.uk

Almond had -en dat zal gezien de thematiek en sfeer van zijn nummers niet verbazen- ook te maken met periodes van stevige drugsverslaving, maar gelukkig is hij een eighties-artiest die nog wel onder ons is. Anno 2017 lijkt hij in in ieder geval boordevol energie te zitten, want in het najaar staan er zo’n twintig concerten gepland in de grotere Engelse plaatsen. Deze concertreeks is ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag die hij morgen hoopt te vieren. Alvast happy birthday, Marc!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s