‘Ga rustig door’

Vandaag leidde mijn fiets mij een zijweg in, weg van de vaste route naar het centrum. Dit kan ik iedereen aanbevelen, veel mensen zweren echter bij hun vaste route, gewoon omdat het makkelijk is. Vooral geen verrassingen!

In veel creatieve beroepen is afwijken van de gebaande paden van levensbelang. Echter, de controller kijkt mee over de schouder. Er moet voor de klant gebuffeld worden en bij voorkeur binnen het budget.
Een dilemma, het creatieve proces verwordt tot een sjabloon en sterft zo vaak een langzame dood.

Het toeval als creatieve impuls

In de oerbossen van Borneo leven de Kantu’-boeren, hun voornaamste bron van inkomsten is de zwerflandbouw. Door akkers te bewerken op een manier waarbij bomen eerst worden gekapt en later worden afgebrand (hakken en branden), ontstaat tijdelijk vruchtbare grond.

De Amerikaanse antropoloog Michael Dove deed in 1970 onderzoek naar de Kantu’. Om geschikt land te vinden, liet het volkje zich leiden door bepaalde inheemse vogelsoorten. Althans, dat dacht Dove.
Het selecteren van een potentieel ‘succesvol’ stuk land was niet gemakkelijk; behaalde resultaten uit het verleden boden geen garanties voor de toekomst. Bovendien lagen onvoorspelbaar weer en ziektes altijd op de loer.
Juist vanwege die onvoorspelbaarheid, zochten de Kantu’ hun heil in de vogels. Dove kwam erachter dat bepaalde vogels als ‘schoonzonen van God’ werden beschouwd. Als de Maleise dwergspecht zich bijvoorbeeld bij een stuk land ophield, was dat een goed teken.
Een compleet willekeurige aanname kun je zeggen. En dat is het hele idee van deze methode die ver weg blijft van de empirische analyses en beleidsdoelen in de westerse wereld.

Oblique Strategies

Zo bestaan er ook verschillende methoden om het creatieve proces een impuls te geven. Voorwaarde is dat de willekeur daarbij een hoofdrol speelt.

Trek een kaart

David Bowie werkte voor zijn baanbrekende album Low uit 1977 samen met producer Brian Eno. Tijdens de opnamesessies maakten ze gebruik van de Oblique Strategies, een kaartenset, (vrij vertaald: ongewone of slinkse werkmethoden) om de creativiteit aan te wakkeren. Een getrokken kaart is in feite wat de dwergspecht was voor de Kantu’-boeren.
Het idee voor de kaarten ontstond door een vriend van Eno. Peter Schmidt (1931–1980), kunstschilder, bleek in 1970 al wat spreuken op kaarten te hebben gedrukt over zijn eigen vak. Aangevuld met een set van Eno uit 1974 geschreven op bamboe, werden de Oblique Strategies geboren.

use_an_old_idea

Tegenwoordig zijn er meerdere uitgaven beschikbaar en ook verschillende apps. Hierin kun je van spreuk naar spreuk swipen, enkele voorbeelden:

  • Wees niet bang voor clichés
  • Leg de nadruk op verschillen
  • Werk in een ander tempo
  • Ga rustig door
  • Maak een uitputtende lijst met dingen die je zou willen doen en doe het laatste op die lijst

Lateraal denken of ‘omdenken’, waar de kaarten je in feite toe aan zetten, is af en aan populair in de beroepswereld. Het trekken van een kaart tijdens een vastgelopen discussie kan veel opleveren. Net zoals een keer een andere weg inslaan naar je werk ook wonderen kan doen.

De complete set is hier in PDF te downloaden — wel even uitsnijden.

Bron: Aeon – How to choose?
(Afbeeldingen: Pinterest, Brian Eno and the estate of Peter Schmidt en moredarkthanshark.tumblr.com)

3 gedachtes over “‘Ga rustig door’

  1. Mooie bijdrage, Voorzitter! Erg leuk om te lezen.Trouwens een flink setje aan kaartjes, heb je even werk mee om af te werken. Bij gebruik lijkt mij de meest aangename verrassing dat je opeens herkent wat je waard bent in het leven.

  2. Heel veel creativiteitstechnieken zijn gebaseerd op het principe van de geforceerde associatie. Ze helpen bij het maken van verrassende combinaties. Het helpt goed bij mensen die weinig creatief zelfvertrouwen hebben, zo is mijn ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s