De Calmont-klettersteig

De secretaris bracht met zijn gezin een deel van de zomervakantie door in de Hunsrück, een heuvel- en bosrijke regio die onder meer bekend staat om zijn edelstenen, met als epicentrum de in verval rakende plaats Idar-Oberstein. Tot zijn vreugde zag de secretaris dat de hemelsbrede afstand naar zijn geliefde rivier de Moezel minder ver was dan hij had ingeschat. Er bleek in (Ediger-)Eller een hoogst interessant wandelpad gesitueerd te zijn, namelijk de ‘Calmont-klettersteig‘.

20170726_132127

Deze wandeling is zo’n 3 km en duurt rond de 2 uur en loopt van Eller naar Bremm (of omgekeerd) over een enorm steile wijnhelling van de Moezel, wellicht de steilste van Europa. Om de durfals hierbij te helpen zijn onderweg waar nodig ladders, beugels of kabels te vinden, hetgeen het avontuur natuurlijk nog groter maakt, maar ook de veiligheid ten goede komt.

 

CIMG2758

Gedurende de tocht loopt men dwars door de wijngaarden en vraagt men zich af hoe de lokale boeren op zulk geaccidenteerd terrein hun druiven goed kunnen verzorgen. Er is ook een geïmproviseerd terrasje waar men waarschijnlijk later dit jaar kan genieten van de oogst. Uiteraard kan ook bij het eindpunt – in ons geval in Bremm- een daar geproduceerde wijn op de kop worden getikt als souvenir.

De secretaris vergat uiteraard ook niet om tijdens de klettersteig de lieflijke Moezel vele malen te aanschouwen, want de Calmont-route volgt een bocht van de rivier, zodat er sprake is van een mooie Schleife. Het is overigens aan te raden om een niet al te hete dag uit te kiezen, want bij een zonovergoten dag in de zomer kan de temperatuur in het Moezeldal flink oplopen.

20170726_143237

Ondanks enige aarzelingen vooraf toonden de kinderen (12, 10 en 6) zich behoorlijke klimgeiten op dit uitdagende parcours. Enig doorzettingsvermogen en conditie is natuurlijk wel gewenst, maar nergens sloeg paniek of gevaar toe. De wervingsfolder met een foto van enkele 65-plussers spreekt wat dat betreft ook boekdelen. Kortom: een echte aanrader voor wie aan de Moezel niet alleen wijntjes wil drinken of op een boot wil dobberen, maar een actieve en avontuurlijke wandeling wil aangaan!

3 gedachtes over “De Calmont-klettersteig

  1. Prachtig secretaris. Petje af voor de kinderen, knap gedaan.
    “Klettern’ klinkt toch veel mooier dan het nuchtere “klimmen” Het Duitse woord zit vol zweetdruppels, inherent aan de tocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s