De telefooncel als boeken-deelkast

De secretaris is inmiddels enkele jaren actief als vrijwilliger in de zogenaamde deeleconomie. Bij de Deelkring Lent brengt hij het adagium “Er is genoeg voor iedereen als je bereid bent om te delen met elkaar” in de praktijk, waarvan digitaal ook akte via de bijbehorende Facebookgroep. De eerste concrete inspiratie begon ooit bij de boeken-deelkasten waar iedereen zijn of haar leeskost gratis kan halen en brengen.

Overal waar de secretaris er eentje ziet, gluurt hij even om te kijken of er iets van zijn gading bij ziet. Op vakantie kwam hij deze zomer op beide bestemmingen eenzelfde verschijningsvorm tegen, namelijk een oude telefooncel die was omgeturnd tot boekenkast. De eerste bevond zich in Morbach, het plaatsje in de Hunsrück dat bekend is vanwege café Heimat, dat gehuisvest is in het ouderlijk huis van Heimat-regisseur Edgar Reitz. Overigens heeft men hier een begrenzing van de boekenlust aangebracht: maximaal 3 per persoon, bitte.

20170727_150537

Het tweede exemplaar zag de secretaris een weekje later in het alleraardigste plaatsje Saverne, in de Noord-Vogezen. Saverne is door de Romeinen gesticht als Tres Tabernae. De karakteristieke vakwerkhuisjes, de kastelen Rohan en Haut-Barr en de vallei van de Zorn met zijn mooie uitzichten en wandelingen maken Saverne tot een toeristische trekpleister, ofschoon u niet moet denken dat u over de hoofden zult lopen in dit nog vrij onbekende gebied.

Aan het begin van de voetgangerszone bij het sluisje (waar net een Duitse zeebonk de doorgang werd verschaft), staat onderstaande telefooncel. Het verrassende is dat ook aan de Duitse bezoeker is gedacht. Je zou het eerlijk gezegd andersom verwachten.

20170802_152801

3 gedachtes over “De telefooncel als boeken-deelkast

  1. Aan dit soort cellen kan een mooie creatieve, ideële of zelfs commerciële bestemming worden geven. Door het verdwijnen van de telefooncellen waarvoor ze ooit bedoeld waren, moet er in principe een enorm potentieel zijn voor een revival mits de baldadigheid niet toeslaat. Op Texel bijvoorbeeld, is al jarenlang een oude telefooncel in gebruik voor aardappelen, de ‘piepercel’.

  2. Op het voetpad langs Lac Léman, halverwege tussen Lausanne en Saint Sulpice is er ook een boeken-deelkast. Doorgaans zijn er boeken in het Frans, Duits, Engels (en Italiaans geloof ik).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s