Anton Pieck wordt eindelijk serieus genomen

Vindt u ze maar kneuterig & kinderachtig, die ouderwetse Eftelingplaten van Anton Pieck? Fout! Anton Pieck dient voortaan serieus genomen te worden en krijgt middels een grote overzichtstentoonstelling in de Haarlemse Hallen een herwaardering. Dat lezen wij van NUt tenminste in de Volkskrant.

Leuk fragment in dat artikel:  Het laatste grote overzicht was in 1973, en Pieck wordt vaak als kitscherig bestempeld, conservatieve nostalgie. ‘Belachelijk’, noemt museumdirecteur Karel Schampers ‘het dedain’.

Nog even een misverstandje uit de wereld helpen: Anton Pieck was niet de schepper van het Land van Laaf. Dat werd gedaan door Ton van de Ven, een tijd lang Efteling directeur. Die liet zich wel adviseren en inspireren door Pieck. De in 1987 overleden Pieck was zelf een onhandig man, die weliswaar fantastisch kon tekenen, maar die het waarschijnlijk nooit voor elkaar gekregen zou hebben om een Laaf in elkaar te boetseren. 

In de Haarlemse Hallen vinden we doorgaans heel wat minder braaf werk. Het werk van Pieck schijnt echter veel gevarieerder en met meer detail geschilderd/getekend te zijn dan wordt aangenomen. Allen daarheen, dus!

De tentoonstelling in de Haarlemse Hallen opent op 21 juni. Afbeelding: http://www.antonpieck.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s