Werkraum Haus, Bregenzerwald

Werkraum HausDeze week werd in Andelsbuch (Oostenrijk) het Werkraum Haus geopend. Architect is Peter Zumthor, winnaar van de Pritzker Architecture Prize in 2009.
De Zwitser staat erom bekend dat hij alleen die projecten doet die hij de moeite waard vindt. Hij neemt de tijd voor zijn projecten en is altijd gericht op de inhoud en duurzaamheid. In Leiden werkt Zumthor momenteel aan de transformatie van de Meelfabriek.

Zo ook dus het Werkraum Haus, een werkruimte voor 82 ambachtslieden uit de regio Bregenzerwald en tevens een plek om dat werk te promoten en te delen met collega’s.
Het ambachtswerk uit het Bregenzerwald heeft wereldwijd aanzien: voorbeelden zijn te zien in een keuken in Athene en een studentencomplex in Massachusetts.

In 1997 bouwde Zumthor het Kunsthaus in de nabije stad Bregenz. Een gebouw als landmark van die stad, zoals veel zichzelf respecterende steden dat tegenwoordig hebben.
Tijdens het bouwproces leerde de architect de ambachtslieden uit de regio kennen. Sindsdien werkt hij nauw samen met deze mensen. Dat de meubelmaker van oorsprong het Werkraum Haus mocht ontwikkelen lag dus in de lijn der verwachting.

andelsbuchNUtblog kreeg van een ‘local’ een uitnodiging voor de opening en die konden we niet afslaan!

Het gebouw oogt indrukwekkend maar niet intimiderend. De vorm heeft iets werelds hoewel het door de grote facade van glas contact houdt met de omgeving. Binnen ademt alles vakmanschap, van de vloer tot de zeepdispenser in het toilet.

‘Andelsbuch had nog iets nodig, we moesten het stadje goed doen’, aldus Zumthor. Ik denk dat het dorpje het nog druk krijgt de komende tijd …

Voor de liefhebber is er in het genoemde dorpje nog een bijzonder Bergkapelletje te bekijken.

Bronnen: vorum, Zeitschrift für Raumplanung und Regionalentwicklung in Vorarlberg. nr. 2/2013, 17. Jahrgang, bregenzerwald.at en werkraum.at.
(Afbeeldingen: wallpaper.com en NUtblog)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s