Tirza (de film) (+++)

Het was een druilerige zondagmorgen in Nijmegen en de Beschermheer en mevrouw de Beschermheer besloten dat er weinig anders op zat dan samen naar de film te gaan. Een blik op filmladder.nl leerde ons dat de spoeling dun was qua keuze, zo vroeg op de zondag, zodat we een beetje tegen wil en dank bij Tirza belandden, een Nederlandse film naar de roman van Arnon Grunberg. Het zou over Namibië gaan en dat zou vast mooie beelden opleveren.

Wij hadden het boek geen van tweeën gelezen, zoals we meestal niks van Grunberg lezen, en konden ons dus laten verrassen. Tirza bleek een meisje te zijn en dus geen leeuwenwelp, zoals de Beschermheer zich al ingebeeld had. En Tirza werd meteen bij het begin van haar film uitgezwaaid door haar vader al was ze daarbij nou niet echt dat je zegt in beeld. Een gegeven dat later in de film nogal cruciaal bleek te zijn.

Tirza laat namelijk niks van zich horen uit vakantieland Namibië. Net examenfeestje gehad, Marokkaans vriendje, en hoppakee weg. Dit tot schrik en bezorgdheid van haar vader (Gijs Scholten van Aschat), de eigenlijke hoofdpersoon van de film, en haar moeder, een knettergek mens. Voor de goede orde vermelden we er nog even bij dat deze twee heel erg gescheiden zijn.

Na een x aantal dagen besluit de vader van Tirza naar Namibië te reizen om zijn dochter te zoeken. Met de tijd wordt de sfeer in de film steeds benauwder. Uit zich zorgvuldig opstapelende flashbacks naar de jeugd van Tirza en de laatste maanden in Nederland, blijkt dat zij niet zo onbezorgd opgegroeid is als zou  moeten. Vader leest haar moeilijke Russische schrijvers voor en laat haar cello spelen. Natuurlijk krijg je daar een beetje anorexia van. En als je vader zich vergrijpt aan een klasgenoot op je eigen examenfeestje word je daar ook niet heel blij van.

Vader laat zich ondertussen bijstaan door een Namibisch meisje van een jaar of acht, dat pedofilie als enige bestaansmiddel heeft en niet bij hem weg te slaan is. Terwijl de kijker zich voortdurend zorgen maakt of de vader van Tirza, die overigens steeds meer alcohol tot zich neemt, sexuele handelingen met het schattige meisje zal gaan verrichten, komen langzaam maar zeker eindelijk de mooie beelden van Namibië, daar waar de film tot nu toe vooral in beklemmende omgevingen gedraaid werd. En als papa Tirza een hevig bloedende zeeleeuw in zijn huurauto laadt, begint het bij de kijker te dagen: er zou wel eens iets anders met Tirza gebeurd kunnen zijn dan tot dan toe werd aangenomen…

Kortom, een beklemmende film met een tragische afloop. Maar er had meer in gezeten. Drie sterren: +++.   Ziehier de trailer trouwens:

4 gedachtes over “Tirza (de film) (+++)

  1. Wat bedoelt de Beschermheer met: ‘Maar er had meer in gezeten’ ?
    Drie sterren lijkt ook niet erg royaal als ik de landelijke recensies voor ogen haal. Beïnvloedt door het weer en het tijdstip van de dag?

  2. Ik heb nog overwogen om naar deze film te gaan met een vriendin. Vonden hem wat zwaar en hebben nu gekozen voor een ietwat “lichtere”” film: Io sono l’amore over een gegoede Italiaanse familie die bijeenkomt in hun riant ouderlijk huis. Vervolgens komt er van alles boven water wat jaren weggestopt was en tot overmaat van ramp, wordt de vriendin van de zoon des huizes verliefd op de kok die daar in vaste dienst is van de familie. Ik ben benieuwd,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s