Schilder van de tijd: Roman Opalka

Vanwege het overlijden van Roman Opalka, publiceert NUt opnieuw de blogpost over deze schilder van de tijd. Als laatste schilderde hij een acht, kort voordat hij 80 zou worden. Kijk ook naar ‘Je conte’, een korte film waarin hij een belangrijke rol speelt.

Onlangs zagen wij Bloody Mondays & Strawberry Pies, een documentaire over het verstrijken van de tijd, verveling en de trotsering daarvan. Aan het woord kwamen een effectenhandelaar in New York, een meisje uit Doetinchem dat aan de lopende band werkt, een woestijnbewoner die toeristen rondleidt en Roman Opalka, een redelijk obscure kunstenaar.

10547121_10152661682964812_1315245518907044208_o-1024x680

Misschien voor het eerst dat u van hem hoort maar wij van NUt hadden hem al een tijdje in het vizier. Een man die een fantastisch concept uitvoert; hij schildert sinds 1965 alleen maar cijfers op een groot doek. Ooit kwam hij op het idee tijdens het wachten op zijn vrouw in een café.

Zo gaat de man te werk: elk doek is 196 x 135 cm groot en hij begint links bovenin, als het doek vol is gaat hij verder op een nieuw canvas. De doeken noemt hij Detail /gevolgd door jaartal – nummer. Tijdens het schilderen dreunt hij de getallen op, echt monnikenwerk eigenlijk. Opalka (Hocquincourt, 1931) begon ooit op zwarte doeken, in 1968 ging hij over op grijs. Sinds 1972 voegt hij bij elk doek 1% meer wit aan de verf toe. Hij hoopt ‘wit op wit’ nog te kunnen meemaken, Opalka schat dan rond het getal 7.800.000 te zijn!

Een vakgenoot die ongeveer hetzelfde doet is On Kawara, daarover hier meer. De documentaire was overigens aardig opgezet en zet je positief aan het denken.

Bron: Wikipedia
(Afbeeldingen: Vincent Lespinasse – hyperallergic.com)

Update: 7 januari 2017

7 gedachtes over “Schilder van de tijd: Roman Opalka

  1. monnik, wiskundige of kunstenaar? een tentoonstelling van deze man lijkt me ook wat lastig qua variatie. Kleine correctie wellicht: volgens andere bronnen is hij geboren in Hocquincourt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s