Mijmeren over de Gullit van Sampdoria

De nieuwe bondscoach….de secretaris maakt het allemaal weinig meer uit. Elk jaar neemt zijn belangstelling voor voetbal en het Nederlands elftal met enkele procenten af. Toch is het natuurlijk jammer en vooral schokkend dat we ons nu zorgen moeten maken of er voor de ooit meest gewilde baan van Nederland een geschikte en enthousiaste gegadigde weten te vinden.

Lang geleden leek het de secretaris niet meer dan logisch dat Ruud Gullit op termijn de ideale leider van Oranje zou worden. Zijn voetbalinzicht en -kwaliteiten, charisma en voorbeeldfunctie maakten dat dat slechts een kwestie van tijd zou zijn, als hij zijn loopbaan beëindigd had en de vereiste papieren had behaald. Nu is daar weinig meer bij voor te stellen, helaas. Door allerlei escapades, ruzies en verkeerde keuzes zal hij niet meer in het rijtje kandidaten voorkomen.

samp

Maar de secretaris tekent dit met enige mijmering op. Hij denkt aan de tijd dat Gullit furore maakte bij het Nederlands elftal en de serie A. Over AC Milan is genoeg gesproken, maar vergeet niet dat “de zwarte tulp” ook anderhalf jaar bij Sampdoria speelde. Wellicht was dit wel de prettigste tijd voor Gullit. Na alle tropenjaren speelde hij in de -betrekkelijke- luwte bij de club uit Genua. In het seizoen 1994/1995 leidde de geboren Haarlemmer Sampdoria naar de derde plaats in de Serie A. Met zestien competitietreffers was het zelfs zijn meest productieve seizoen in Italië.

Het shirt van Sampdoria zat hem dus als gegoten. Het was trouwens een prachtig shirt. De secretaris schafte enige jaren voor de komst van Gullit een exemplaar aan – als tegengeluid op de Barcelona, Madrid en Milan-shirts- van de destijds populaire spits Gianluca Vialli, die met collega Roberto Mancini voorin een frivole tandem vormde. Dat prachtige blauw, met de bescheiden rood/witte strepen in het midden en de weinigzeggende sponsorletters “ERG”. Het waren de hoogtijdagen van Sampdoria: in 1990 won de club de Europacup II en een jaar later werd het kampioenschap van Italië gehaald. Weer een jaar later werd de finale van de Europacup I verloren door een fenomenale vrije trap van Barcelonas Ronald Koeman.

Die Gullit, we zouden hem graag terug willen hebben. Misschien is het hoop tegen beter weten in. Sampdoria is inmiddels aan een voorzichtige revival bezig, nadat de club begin van deze eeuw een aantal jaar in de serie B bivakkeerde. Misschien kan Gullit er inspiratie uit halen. Laten we het een paar jaar de tijd geven. Het belooft een knotsgek WK van 2022 te worden daar in de verzengende hitte van de Qatarse oliesjeiken……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s