Een loopje met de limieten

Onlangs verhaalde de secretaris over de (Oympische) perikelen die de gymnastiekbond KNGU over zich afroept. Inmiddels is daar door een uitspraak van een rechter een hoofdstuk aan toegevoegd en mag Céline van Gerner nog hopen op een ticket voor Londen. Dit wankele beleid blijkt een besmettelijk virus te zijn binnen de vaderlandse sportsector, want inmiddels doet NOC*NSF het behoorlijk dunnetjes over.

De vaderlandse marathontoppers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, hebben onlangs uitstekende prestaties neergezet, maar het Olympisch Comité hanteert zeer rigide de (te) hoog ingestelde limieten. Voor Miranda Boonstra gloort gelukkig weer enige hoop, want de voorname heren hebben, onder druk van de Atletiek Unie en ongetwijfeld ook van andere partijen, de deur voor haar op een kier gezet. De Nijmeegse atlete zette in de marathon van Rotterdam een puike tijd neer van 2.27.32, een luttele 8 seconden boven de Olympische limiet.

Koen Raymaekers. Bron: wikipedia

Jammer dat er over de heren niet meer gerept wordt, zodat hun kansen onterecht definitief verkeken zijn. Koen Raymaekers finishte op de Coolsingel met een persoonlijk record in 2.10.35, slechts 35 seconden te weinig om Londen te halen. Beseft NOC*NSF niet dat dit een fantastische tijd is, waarmee je zonder schroom op het grootste mondiale sportevenement kunt verschijnen? En wat te denken van de 26e-jarige Michel Butter die in een snikheet Boston tot 2.16.38 kwam, terwijl de Keniaanse winnaar Korir 2.12.40 klokte.

Toegegeven, we hoeven het adagium ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ van baron de Coubertin niet van stal te halen, maar zeker op een lange afstand als de marathon waar veel factoren invloed hebben, moet men niet op een minuutje laat staan op enkele secondes kijken. Op deze manier demotiveren de sportbazen talentvolle atleten die jarenlang gedisciplineerd naar een uitdagend doel hebben toegewerkt. Bovendien ontneemt men de kans om de Nederlandse sport internationaal op de kaart te zetten en gaat men voorbij aan de voorbeeldfunctie die zulke sporters met hun prestaties voor de jeugd hebben.

Zeer spijtig, het maakt het kijkplezier er vanaf eind juli ook iets minder op. Raymaekers heeft ondertussen een uitstekende afleiding: binnenkort verwachten zijn vrouw en hij een kind. Misschien dat hun mogelijk sportieve nakomeling in 2040  op meer coulance kan rekenen….

6 gedachtes over “Een loopje met de limieten

  1. Wat ik niet begrijp is dat ze de omstandigheden niet laten meewegen. In het wielrennen zijn er ook formules die ze hanteren voor uitsluiting voor renners die te laat binnenkomen. Op dezelfde manier kun je ook flexibelere, en toch eerlijke, limieten maken voor de marathon.

  2. De voorbeeldfunctie vind ik een zwaarwegend argument, met daaraan gekoppeld de amusementswaarde. Een marathon is al niet het meest aantrekkelijke televisie-evenement. Zonder Nederlanders aan de start is de behoefte om het te kijken helemaal nihil.

    Of zou het voor NOC-NSF puur een financiele afweging zijn?

    Nou ja, in ieder geval geeft dit beleid dat we ons de moeite van een briefje aan het NOC voor wat steun voor de deelname aan een WK in een niet-zo-olympische-sport dus wel kunnen besparen ;-)

  3. Helaas is net bekend geworden dat Boonstra ook niet naar de spelen gaat. Een brevet van onvermogen; welke afwegingen daaraan ten grondslag liggen, blijft duister.

    1. Wellicht speelt nog mee dat we al 2 nl vrouwen hebben die meedoen aan de marathon (kiplagat ennuh… kibet…). Anyway, ik denk niet dat NOC-NSF hiermee heel veel begrip kweekt bij de Nederlandse sportliefhebbers…

  4. Gewoon 10 wedstrijden aanwijzen waar je je in kunt kwalificeren. Dit zijn wedstrijden waar deelname van de internationale top gegarandeerd is. Vervolgens mag de Nederlander een bepaald percentage verliezen op de tijd van de winnaar. Simpel toch? Dan hou je automatisch rekening met de omstandigheden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s